Hete adem, Zandeken

Zand Erover!?
CEVD_007

Citaat van een vroegere inwoner van ’t Zandeken: “Ik zat in mijn voorlaatste jaar ingenieur. Het was op mijn verjaardag, 21 juni, dat de postbode rond kwam met aangetekende brieven waarin stond dat de grond industriezone zou worden. De bedoeling was om op de plaats van de dokken de fabriek van Volkswagen te planten die nu in Brussel-Vorst staat. Toen dit niet doorging, was het een lange tijd stil terwijl iedereen toch wel aanvoelde dat het er niet meer zo veilig wonen was. De onzekerheid sloeg toe bij veel mensen en dit liet zich ook zien aan het onderhoud van de huizen. Enkel de hoogstnoodzakelijke dingen werden nog opgeknapt.”

Met de uitbreiding van de Gentse haven verdween de Evergemse wijk Zandeken volledig van de kaart (2005–2008). Victoria Deluxe en Cultuurcentrum Evergem maakten samen met de vroegere inwoners het herinneringsdocument ‘Zand erover!?’. Hun verhaal en afscheid van de wijk wordt in woord en beeld gebracht met een documentaire, publicatie en tentoonstelling. De documentaire is beschikbaar in de bibliotheek van Evergem en bij Victoria Deluxe.

Nog meer foto’s van Zandeken en het project Zand erover!? zijn te vinden op deze Erfgoedbank en op Flickr: set Victoria Deluxe en set Steven De Baere.
foto
Evergem > Kluizen > Zandeken
2006
Evy Menschaert, bruikleen