Industrie in de sneeuw, Zandeken

Industrie in de sneeuw, Zandeken

Zand Erover!?
CEVD_010

Kanaaldorp

Een schoon kanaaldorp heeft niet te klagen / Langs vuil water dat brengt goud / Vooruitgang en ’t goe leven / ‘T es mee geen keitjes dat ge een huizeken bouwt / Industrie wil zeggen werk / En dat houdt de werkman sterk / ‘T einde van de maand ze mogen der liggen / En niet liggen / zagen over dat beetje last / Een economisch paradijs / Maar de mens betaalt de prijs.

’T es hier al toch naar de kloten / Mens en milieu zogezegd gelijk / Maar ge moogt mij vrij geloven / Industrie, ze worden stinkend rijk!

Terdonk wat schiet er nog over / ‘T Pachtgoed en de Geuzenhoek al lang verkocht / Het Hultjen is al aan de kant en Avrije ligt al onder ’t zand / Callemansputte dat moet weg / Het Executieoord geen mens die daar nog schreemt / Ze hebben het gewoon verlegd / Doornzele ligt in de tang en de Lourdeshoek stond niet lang / Evergem in twee gebracht en Langerbrugge al lang versmacht / Voor het oog een hoop zand twee meter hoog / Het Zandeken zijn zwanezang dat is de vooruitgang !

’T es hier al toch naar de kloten / Mens en milieu zogezegd gelijk / Maar ge moogt mij vrij geloven / Industrie, ze worden stinkend rijk!

Tekst van Rik De Baerdemaeker

Met de uitbreiding van de Gentse haven verdween de Evergemse wijk Zandeken volledig van de kaart (2005–2008). Victoria Deluxe en Cultuurcentrum Evergem maakten samen met de vroegere inwoners het herinneringsdocument ‘Zand erover!?’. Hun verhaal en afscheid van de wijk wordt in woord en beeld gebracht met een documentaire, publicatie en tentoonstelling. De documentaire is beschikbaar in de bibliotheek van Evergem en bij
Victoria Deluxe.

Nog meer foto’s van Zandeken en het project Zand erover!? zijn te vinden op deze Erfgoedbank en op Flickr: set Victoria Deluxe en set Steven De Baere.
foto
Evergem > Kluizen > Zandeken
2006
Evy Menschaert, bruikleen