Familieportret voor café Budapest, Zandeken

Zand Erover!?
CEVD_017

’t Zandeken was berucht om zijn cafés. Er waren er heel wat vroeger. De Nachtegaal, Zandekens Molen, café Budapest, De Reisduif, bij Ward, bij Pier Van Hecke, café Sportwereld, bij den Hollander,… De cafés werden meestal bij de naam genoemd van degene die het café open hield.

Citaat van een vroegere inwoner van ’t Zandeken: “De café bij ons was 'café Budapest'. Daar was er altijd veel volk, de fietsen lagen tot op de kasseien. Er was het meest volk toen mijn oudste zussen daar nog waren, al de mannen kwamen kijken. Ik heb ook wel veel achter de bar gestaan. Naast ons was er nog een café, bij Pier Vandamme. Pier Vandamme was een kleermaker. Dat was daar dus een winkel van stof, van vanalles, en ook nog een café. ”

Met de uitbreiding van de Gentse haven verdween de Evergemse wijk Zandeken volledig van de kaart (2005–2008). Victoria Deluxe en Cultuurcentrum Evergem maakten samen met de vroegere inwoners het herinneringsdocument ‘Zand erover!?’. Hun verhaal en afscheid van de wijk wordt in woord en beeld gebracht met een documentaire, publicatie en tentoonstelling. De documentaire is beschikbaar in de bibliotheek van Evergem en bij Victoria Deluxe.

Nog meer foto’s van Zandeken en het project Zand erover!? zijn te vinden op deze Erfgoedbank en op Flickr: set Victoria Deluxe en set Steven De Baere.
foto
Evergem > Kluizen > Zandeken
1956
Clara De Keyzer, bruikleen