Zwemmen in de meersen, Zandeken

Zand Erover!?
CEVD_048

Citaat van een vroegere inwoner van ’t Zandeken: “De Puienmeersen lagen links van de Gavers en waren ingesloten door het Molenvaardeken en de zandrug van het Hultjen en het Zandeken. Sinds 1970 is dit gebied droog gemaakt door een afwateringssysteem. Vroeger stonden de lage meersen iedere winter onder water. Bij de minste vorst zat heel het gebuurte op het ijs. In de zomer speelden de kinderen in het warme water.”

Met de uitbreiding van de Gentse haven verdween de Evergemse wijk Zandeken volledig van de kaart (2005–2008). Victoria Deluxe en Cultuurcentrum Evergem maakten samen met de vroegere inwoners het herinneringsdocument ‘Zand erover!?’. Hun verhaal en afscheid van de wijk wordt in woord en beeld gebracht met een documentaire, publicatie en tentoonstelling. De documentaire is beschikbaar in de bibliotheek van Evergem en bij Victoria Deluxe.

Nog meer foto’s van Zandeken en het project Zand erover!? zijn te vinden op deze Erfgoedbank en op Flickr: set Victoria Deluxe en set Steven De Baere.
foto
Evergem > Kluizen > Zandeken
1970
Ghislaine Roegiers, bruikleen