Erfgoeddag 2009: SPAM, activiteit Culinair Genootschap Meetjesland

CGM_017

Achtergrondinformatie ‘spam’:

Het woord spam is een samentrekking van spiced ham. Spam wordt gemaakt van varkensvlees, corned beef daarentegen van rundvlees. De productie van spam begon tijdens de Grote Depressie. In de jaren ’30 start een Amerikaanse fabriek met de productie van ham gemengd met minderwaardig varkensvlees.
Tijdens de tweede wereldoorlog heeft de fabriek een contract kunnen afsluiten met het leger. De troepen werden bevoorraad met spam, omdat spam (en blikvoer in het algemeen) lang houdbaar is. Na de landing van de geallieerden zijn de Britse en vooral Canadese troepen vervolgens doorgetrokken naar het Meetjesland. Hier hebben de troepen de blikken spam gewisseld voor groenten en andere verse voedingswaren. Het grote voordeel is dat spam op verschillende manieren, zowel koud als warm, kan klaargemaakt worden. Spam is meer bekend geworden door een sketch van Monthy Pyton over een restaurant waar elk gerecht met spam is gemaakt. Klanten proberen iets te bestellen maar ze worden overstemd door Vikings die een loflied op spam zingen. Via deze sitcom wordt spam nu verder gebruikt voor elektronische junkmail.

In 2002 rolde het zes miljardste blik van de band. Door de crisis wordt in de V.S. meer spam geconsumeerd omwille van de lage prijs. Ook in Groot-Brittannië ligt het nog steeds in de winkelrekken. Maar in België en de rest van Europa is het na de tweede wereldoorlog volledig van het menu geschrapt.

Deze foto is genomen tijdens de erfgoeddagactiviteit ‘Vriendschap en andere heerlijkheden’, Erfgoeddag 26 april 2009. Doorlopend open tussen 10 en 18 uur, locatie: Terrein loods, Loskaai 1 bus b, Adegem. De activiteit was een samenwerking tussen het Culinair Genootschap Meetjesland, Erfgoedcel Meetjesland , Erfgoedcomité Maldegem, Stoomcentrum vzw Maldegem

“Bijna 65 jaar geleden bevrijdden jonge soldaten het Meetjesland uit de oorlogssituatie. Ze brachten niet alleen vrijheid, maar het betekende voor heel wat Meetjeslanders de start van intense vriendschappen voor het leven. Daarnaast zorgde hun komst ervoor dat wij nieuwe voedingsmiddelen en etenswaren zoals spam, corned beef, … leerden kennen en bereiden. Het Culinair Genootschap wil deze soms vergeten producten én vriendschappen terug onder de aandacht brengen.”

Het Culinair Genootschap richt zich specifiek op het culinair erfgoed van het Meetjesland. Door actief op zoek te gaan naar oude gerechten probeert het genootschap deze soms vergeten gerechten terug onder de aandacht te brengen van het brede publiek. In samenwerking met een aantal Meetjeslandse organisaties en een contactvereniging die zich specifiek richt op soldaten, nabestaanden die hier gestreden hebben, organiseert het Plattelandscentrum Meetjesland een activiteit die zich richt op dit stukje vaderlandse geschiedenis gecombineerd met immaterieel erfgoed. Naast het culinaire erfgoed, wordt aan de bezoekers een aantal objecten getoond die horen tot het rollend erfgoed (vrachtwagen, locomotief, motor, treinwagon) en andere objecten (gebruiksmaterialen, uniformen, … uit die tijd).”
foto
Loskaai