Erfgoedzorgers Gerard Vanvooren en Antoon Steyaert, Vinderhoute en Lovendegem

Erfgoedzorgers Gerard Vanvooren en Antoon Steyaert, Vinderhoute en Lovendegem

EZM_002

Portret van Gerard Vanvooren (Werkgroep Geschiedenis Vinderhoute en Historisch Lieveland) en Antoon Steyaert (Archief gemeente Lovendegem, Werkgroep Geschiedenis Vinderhoute, Zanggenootschap Meetjesland en Historisch Lieveland, die zich onder meer inzetten voor geschiedschrijving en voor registratie van foto’s en documenten via Erfgoedbank Meetjesland.

Antoon Steyaert (rechts op de foto)

Antoon is vrijwilliger voor het gemeentearchief van Lovendegem en lid van de Werkgroep Geschiedenis Vinderhoute, Zanggenootschap Meetjesland en Historisch Lieveland (Lovendegem, Waarschoot en Zomergem).

Antoon startte zijn carrière in de wereld van de drukkerij. Hij schoolde zich al in de jaren 1960 om tot informaticadeskundige en blijft vandaag gebeten door de bits en bytes. Sinds zijn jeugd is Antoon actief in het verenigingsleven. Bij het overlijden van zijn vader erfde hij een doos met bidprentjes van zes familieleden van zijn overgrootvader. Nieuwsgierig ging hij op zoek naar hun verhaal. Zo leerde hij enkele heemkundigen kennen tijdens zijn archiefonderzoek. Met zijn computerkennis was hij een aanwinst voor de werkgroep die het boek ‘De geschiedenis van Sleidinge’ realiseerde. Hij werd de bezieler van een soortgelijke werkgroep in Lovendegem.

In 2011 werd het boek ‘De geschiedenis van Lovendegem’ voorgesteld. Een realisatie om trots op te zijn. Vandaag is Antoon meer dan ooit een spilfiguur in het erfgoedbeleid van de gemeente Lovendegem. Hij ordende het archief en zet zich in voor de digitalisering van de meest gebruikte registers. Dankzij hem kan je oude foto’s van Lovendegem bewonderen op de Erfgoedbank Meetjesland. Digitaliseren blijft een passie.

De Werkgroep Geschiedenis Vinderhoute kan op hem rekenen, en hij werkt mee met de nieuwe erfgoedvereniging ‘Historisch Lieveland’ (Lovendegem, Zomergem en Waarschoot).

Hij draagt het erfgoed van Lovendegem een warm hart toe, en in het bijzonder de plek waar hij opgroeide: een plek met hoeves en weilanden, zover je kon kijken.

Gerard Vanvooren (links op de foto)

Gerard is de trekker van de werkgroep ‘Geschiedenis van Vinderhoute’ en is ook actief binnen de nieuwe erfgoedvereniging ‘Historisch Lieveland’ (Lovendegem, Zomergem en Waarschoot). Hij zet zich met hart en ziel in voor het behoud van het waardevol cultureel erfgoed van Lovendegem en specifiek van deelgemeente Vinderhoute.
foto
Lievegem > Lovendegem