Erfgoedzorger Iris De Pover, Sint-Laureins

Erfgoedzorger Iris De Pover, Sint-Laureins

EZM_003

Iris De Pover is gids in het Canada War Museum, op het Canadees kerkhof in Adegem (Maldegem) en in het Plattelandscentrum Meetjesland in Sint-Laureins en is actief lid van het Culinair Genootschap Meetjesland en van diverse gemeentelijke werkgroepen.

Iris volgde hotelschool aan Spermalie in Brugge, werkte daarna enkele jaren in een restaurant in Lembeke (Kaprijke) om daarna kok te worden bij het OCMW van Assenede en Sint-Laureins. Iris koos er later voor om thuis te blijven voor haar kinderen en rolde zo in de job van onthaalmoeder. Toen de kinderen wat groter werden, startte het Canada War Museum in Adegem net op en werd Iris gevraagd om te gidsen in het museum. Dat was het begin van een nieuwe carrière, want Iris gidst nu ook op het Canadees kerkhof en in het Plattelandscentrum Meetjesland. Daarnaast werkt ze regelmatig mee met gemeentelijke werkgroepen die Open Monumentendag en Erfgoeddag in Sint-laureins organiseren.

Iris was altijd al geïnteresseerd in geschiedenis, zowel lokale geschiedenis als de wereldgeschiedenis, maar in het bijzonder over de oorlogen. Iris: “Als vrouw bekijk ik de oorlog anders dan de meeste mannen. Mannen houden vooral van de verhalen en details van wapens, vliegtuigen en zo. Maar ik ben geboeid door het menselijke en sociale aspect van zo’n oorlog. Wat doet dat met een dorp, het dagelijkse leven. De Canadese soldaten van de Tweede Wereldoorlog, bijvoorbeeld. Zij vertrokken als kinderen uit hun land, naar een ander, onbekend continent om te vechten. Vier, vijf jaar later keerden ze terug, maar dat waren geen kinderen meer. Het waren volwassen mannen met een trauma.”

Na al die jaren gidsen, met rechtstreekse getuigen in contact komen en opzoekingen doen, heeft Iris al een uitgebreide kennis opgedaan over de Tweede Wereldoorlog en de Canadese soldaten in het bijzonder. Ze wordt dan ook regelmatig gecontacteerd met vragen, zelfs vanuit Canada. Iris: “Laatst hadden Meetjeslanders een niet verstuurde brief van een Canadees aan zijn familie teruggevonden. Momenteel ben ik de familie van die soldaat in Canada aan het zoeken. Het is niet eenvoudig en dikwijls een werk van lange adem, maar je leert de kanalen wel kennen op de duur.”

Iris is ook actief lid van het Culinair Genootschap Meetjesland. Ze heeft natuurlijk haar koksopleiding en ervaring. Leg daarbij de interesse in geschiedenis en het trotse bezit van haar familierecepten en zo komen we snel bij het Culinair Genootschap terecht. Het Culinair Genootschap werkt rond typisch Meetjeslandse recepten, eetgewoonten en tradities. Ze zoeken actief naar authentieke recepten, werken met vergeten groeten en fruit, demonstreren hoe het vroeger was in de keuken, enz.

In de toekomst wil Iris graag verder de jonge generaties leren over de oorlog. “Koning Albert I zei na de Eerste Wereldoorlog 'Het vergeten is een belediging van het verleden en een bedreiging voor de toekomst.'. Daarom wil ik kinderen de oorlogsgeschiedenis leren kennen. Als we een groep Canadezen op bezoek hebben, brengen we schoolkinderen met hen in contact. De Canadezen appreciëren dat het hier nog leeft en voor de kinderen wordt de oorlog meer dan een verhaal uit de geschiedenisboeken.”
foto