• Erfgoedzorger Gaby De Zutter, Zomergem
Erfgoedzorger Gaby De Zutter, Zomergem
Erfgoedzorger Gaby De Zutter, Zomergem

Erfgoedzorger Gaby De Zutter, Zomergem

EZM_004

Gaby De Zutter zet zich onder meer in bij het Feestcomité Vette Veemarkt in Zomergem en deed een project met mondelinge geschiedenis rond de Vette Veemarkt. De resultaten van dat project waren een fototentoonstelling, een boek en een DVD.

Zomergem kan al lang rekenen op de inzet van Gaby. Al vele jaren is hij feestleider van het feestcomité. De gemeente organiseert samen met dat feestcomité jaarlijks de bekende Vette Veemarkt. En al 12 jaar is Gaby de onbetwiste spilfiguur in dit gebeuren. In 2012 vindt de 145ste editie van de Vette Veemarkt plaats. “Een echte traditie die moet blijven”, zegt Gaby.

Gaby was al jaren betrokken bij de organisatie van de veemarkt, maar door het erfgoedproject van 2009-2011, waarbij de historiek van de veemarkt gebundeld werd in een boek en een DVD, besefte hij de erfgoedwaarde van deze traditie. Hij was diegene die toen heel wat Zomergemse boeren van verschillende generaties ging interviewen en op zoek ging naar hun verhalen. “Ik leerde zo heel wat mensen beter kennen. Van hun verhalen over de veemarkt van vroeger leerde ik bij. Ik kreeg een andere visie op het gebeuren: de Vette Veemarkt is niet alleen een volkskermis, het is een evenement met erfgoedwaarde, een traditie. Ik zet mij met nog veel meer vuur dan vroeger in voor het behoud ervan.”

Gaby droomt van een perfecte veemarkt, met evenveel vet vee als vroeger. “Of toch dubbel zoveel als nu”. Hij beseft dat hiervoor een mentaliteitswijziging nodig is, een soepelere samenwerking tussen erfgoed en landbouw, tussen traditie en regelgeving. Alleen zo heeft de Vette Veemarkt toekomst.
foto
Lievegem > Zomergem