• Erfgoedzorger Kurt Plyson, Ursel
Erfgoedzorger Kurt Plyson, Ursel
Erfgoedzorger Kurt Plyson, Ursel

Erfgoedzorger Kurt Plyson, Ursel

EZM_005

Kurt Plyson van Werkgroep B-67 Ursel zet zich onder meer in voor het bewaren van oorlogserfgoed en het organiseren van publieksactiviteiten.

Kurt is als informaticus opgeleid op de militaire school en is gepassioneerd door luchtvaart. Als kleine jongen kwam hij al met de fiets naar de vliegtuigen in Ursel kijken. Hij werd lid van een vereniging in Wevelgem (FAS) die met tweedekkers uit de Tweede Wereldoorlog vliegt. Hij deed daar de PR, maar raakte ook geïnteresseerd in luchtvaartgeschiedenis.

Wings & Wheels in Ursel is al jaren een begrip en Kurt was ‘de man van de Wings’. Zo kwam hij te weten dat er in Ursel ooit nog een ander, ouder vliegveld was gelegen. Bloed kruipt waar het niet gaan kan en Kurt ging op onderzoek uit. Hij ontdekte waar dat oude vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog lag. Hij zocht foto’s, verhalen en andere bronnen en langzamerhand begon het idee te rijpen om de site (B67) beter te ontsluiten voor het publiek.

Kurt richtte de werkgroep B67 op. Met geslaagde publieksactiviteiten op Open Monumentendag 2011 en een Commemoration Weekend in 2009 zorgt de werkgroep voor hernieuwde aandacht voor deze militaire geschiedenis. Hij krijgt hierbij de steun van heel wat vrijwilligers en sympathisanten en onderhoudt internationale contacten. Het is zijn droom dit stukje geschiedenis verder met het publiek te delen, en hij droomt al luidop van een evenement in 2014 naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de bevrijding.
foto
Aalter > Knesselare > Urselseweg
Ursel, erfgoedzorg