• Erfgoedzorger Pieter De Reu, Waarschoot
Erfgoedzorger Pieter De Reu, Waarschoot
Erfgoedzorger Pieter De Reu, Waarschoot

Erfgoedzorger Pieter De Reu, Waarschoot

EZM_010

Portret van Pieter De Reu, die zich onder meer inzet bij Heemkundig Erfgoed Waarschoot en de nieuw opgerichte erfgoedvereniging Historisch Lieveland (Lovendegem, Waarschoot en Zomergem).

Pieter groeide op in Waarschoot en was van jongs af aan actief in de Chiro. Aan de Gentse universiteit studeerde hij geschiedenis. In 2006 kwamen zijn twee passies samen: Pieter werd gevraagd mee te werken aan een boek over 50 jaar Chiro in Waarschoot. Een leuke ervaring. Hij schrijft ook zijn thesis over Waarschoot: “Arm Waarschoot, ontmanteling van een rurale samenleving”. Vandaag werkt hij bij het Rijksarchief in Gent.

Als bestuurslid bij Heemkunde Waarschoot zet hij zich sinds 2008 vrijwillig in voor het erfgoed van de gemeente en sinds maart 2012 is hij ook voorzitter van de toen nieuw opgerichte erfgoedvereniging ‘Historisch Lieveland’. De vereniging zal overkoepelend werken voor de gemeenten Lovendegem, Zomergem en Waarschoot. Historisch Lieveland zal een heemkundig en geschiedkundig jaarboek uitgeven en deelnemen aan evenementen als Erfgoeddag, Open Monumentendag, …

Pieter wil ook in de toekomst publiceren over lokale geschiedenis, graag in een breed verhaal. Want de geschiedenis van een dorp kan grote evoluties illustreren of duiden. Hij vindt ook dat heemkundig onderzoek wat meer aandacht verdient. Ooit wil hij de Meetjeslandse agrarische geschiedenis uitwerken.

Waarschoot blijft een bron van inspiratie. De dagelijkse treinrit naar Gent leidt zijn blik naar de karakteristieke toren van voormalige textielfabriek SAW, een getuige van het Waarschootse industriële verleden.
foto
Lievegem > Waarschoot