Verdwenen Oosteeklose reuzen Treeze en Teej

Verdwenen Oosteeklose reuzen Treeze en Teej

KBOV_001

Foto uit de bibliotheek van de Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundigen (www.kbov.be), uit het archief van Marcel Daem, met daarop twee (verdwenen) Oosteeklose reuzen Treeze en Teej genaamd.


Treeze en Teej waren in beheer van de “Orde van de varkensblaas” van Oosteeklo. De reuzen zagen het levenslicht tijdens de halfvastenstoet in Oosteeklo op 16 maart 1980. Het doopfeest of de doopplechtigheid van de reuzen had de dag voordien plaatsgevonden in de kantine van ’t Matroosje en werd bijgewoond door alle bestuursleden en tal van genodigden.


De reuzen waren gemaakt met gerecycleerd materiaal van reuzen uit de buurt Kapelle (Assenede), geschonken door Dhr. Maurice Genbrugge.
De namen werden gekozen op basis van de meest voorkomende voornamen vroeger in Oosteeklo.

Het betreft hier een “varkensboer en zijn wijf”, evident voor Oosteeklo waarvan de inwoners varkens worden genoemd. Als peter werd gekozen voor de vinder-aanleveraar van het materiaal, nl. Maurice Genbrugge en de voorzitster van de orde, Monique Stadeus, werd meter.


Volgens de laatste berichtgevingen zouden deze reuzen niet langer bestaan, maar dankzij dit archief en de ontsluiting via de Erfgoedbank blijven ze digitaal verderleven.
foto
Oosteeklo-Dorp
1980
Marcel Daem