Mietje Stroel met kostuum, Zelzate, 12 september 2011

MMSZ_001

Foto: Mietje Stroel op haar sokkel voor het gemeentehuis van Zelzate, met een splinternieuw pakje, geschonken door de Cultuurraad van Zelzate (12 september 2011).

Foto: Willy Van der Sype, voorzitter van beschermcomité ‘De Garde van Mietje Stroel’, bij het aankleden van het beeldje op 12 september 2011.

Mietje Stroel, het kleine plassende meisje, is een van de bekendste inwoners van de kanaalgemeente Zelzate. Deze figuur dateert uit 1974 en ontstond op initiatief van de Zelzaatse carnavalsvereniging ‘De Gilde der Polkaheertjes’.

Het verhaal rond Mietje Stroel is gebaseerd op de lokale legende van ‘het meisje van het smokkelaarsbos dat plaste waar het haar paste’. Wellicht gaat het hier om een mengeling van een waargebeurd verhaal en de fantasie van een aantal Zelzatenaren uit vroegere tijden: Een meisje viel van een binnenschip en werd gered door inwoners van Zelzate. Het kind werd opgevangen door douanebeambten en door een smokkelaarsfamilie. Haar spontaniteit sprak tot de verbeelding, en het feit dat zij ongegeneerd plaste waar het haar paste werd weergegeven in de naam die zij kreeg toebedeeld: Mietje (afstammend van Maria, een wijd verspreide naam in het Vlaanderen van toen) en Stroel (stroelen was de gangbare benaming voor plassen in de Meetjeslandse dialecten).

Oorsprong van Mietje Stroel:

Zelzate was altijd al een bruisende carnavalsstad, maar tegen de vroege jaren 1970 kwam er sleet op het carnavalsgebeuren. De vereniging ‘De Gilde van de Polkaheertjes’ wilden hier iets aan veranderen, en besloten op een – later als berucht gekende – avond in 1974, tussen pot en pint, een ludiek figuurtje in het leven te roepen. De opdracht voor het maken van een beeldje werd toevertrouwd aan kunstenares Arlette Hutsebaut.

Het idee ontstond uit de wens een volwaardige tegenhanger te hebben voor het Brusselse Manneke Pis. Al snel groeide de gedachte om Mietje Stroel en Manneken Pis zich te laten verloven en in 1976 was het zover: zij werden op het Brusselse stadhuis officieel verloofd verklaard, met de nodige feestelijkheden erbij.

Het eerste beeldje van Mietje Stroel werd aangetast door luchtverontreiniging. In 1987 werd daarom een afgietsel gemaakt. Dit afgietsel werd verbronst en staat sindsdien op een sokkel voor het Gemeentehuis, Grote Markt 1 in Zelzate. Daar doet Mietje Stroel de hele dag waar ze zo bekend om is: stroelen! Bij festiviteiten en speciale gelegenheden plast ze soms zelfs bier of jenever.

Mietje Stroel heeft een bekommerd beschermcomité dat over haar welzijn waakt: “de Garde van Mietje Stroel”. En er zijn er meer die het kleine meisje in hun hart dragen. Verschillende verenigingen en organisaties schonken het blote meisje een kostbare outfit, die zijn op speciale gelegenheden draagt.

Het originele beeldje van Mietje Stroel wordt bewaard in het museum ‘Mietje Stroel’, sinds 1998 in de ‘Brughuizen’, naast het gemeentehuis, gevestigd. Het museum toont daarnaast onder meer kostuumpjes, prenten en memorabilia die verband houden met het beeldje.
foto
Zelzate > Zelzate > Grote Markt