Klasfoto als dank voor Amerikaanse steun, Ursel, 1918 of 1919

PrHT_006

Klasfoto of Schoolfoto, genomen in de meisjesschool van de zusters Crombeen in Onderdale, Ursel in 1918 of 1919 als dank voor steun die vanuit Columbia (Amerika) werd geleverd tijdens WO I. De leerlingen zijn op hun zondags gekleed.

Op een bord dat vastgehouden wordt door de centraal zittende meisjes op de eerste rij, staat geschreven “As a gift of their gratitude from te Belgian children of Ursel to the little american of Columbia 1914-1918” en het nummer 994. De meisjes links en rechts op de eerste rij houden portretten van Koning Albert I en Koningin Elisabeth I recht. Midden tussen de schoolmeisjes staat een Heilig-Hart-Jezusbeeld. Achteraan hangt een (zwarte?) vlag, wellicht met Belgische kleuren aan de franjes en twee meisjes vooraan houden een Amerikaanse vlag vast, maar omgekeerd. Links op de foto staat een leerkracht/zuster Franciscanes.

De school werd in 1860 opgericht in een nieuw gebouwd complex met daarin opgenomen het klooster voor de zusters Franciscanessen van het Crombeen uit Gent, een bejaardenafdeling voor mannen, een bejaardenafdeling voor vrouwen, een afdeling voor weesmeisjes en een school. Die bestond uit 2 lagere schoolklassen en een kantschool voor oudere meisjes. Anno 2011 bevindt zich hier de Sint-Medardusschool van Ursel.
foto
Aalter > Knesselare > Onderdale
Herlinde Trenson, bruikleen