• Bidprentje Lybaert Rosalia
Bidprentje Lybaert Rosalia
Bidprentje Lybaert Rosalia

Bidprentje Lybaert Rosalia

PrMDC_014

Bidprentje van Rosalie Lybaert uit Evergem, die in 1918 slachtoffer werd van de bende Van Hoe-Verstuyft.

Rosalie en Melanie-Marie Lybaert waren de eerste slachtoffers van de (moordende) bende Van Hoe–Verstuyft. Deze bende heeft van 1918 tot 1920 -vooral rond Gent- 35 misdaden gepleegd met 13 dodelijke slachtoffers.

Van 28 februari 1924 tot 3 april 1924 stonden 36 verdachten van de bende terecht voor het assisenhof te Gent. Zeven leden van de bende werden tot “eeuwigdurende dwangarbeid” veroordeeld en tien tot de doodstraf. De doodstraf was in België nog niet afgeschaft maar werd niet meer toegepast en ook omgezet in “eeuwigdurende dwangarbeid”. In een bijlagenreeks bij een krant stond: “We nemen afscheid van onze lezers, in de hoop dat van al onze levensdagen, en ook later, geene tweede bende in den aard van degene die nu komt uitgeroeid te worden, in onze lieve Belgische provinciën zal verschijnen”.

IJdele hoop: de bende van Nijvel en de zaak Dutroux leidden tot het Octopusakkoord met de hervorming van de politie in België. Dit was de tweede grote politiehervorming in de 20ste eeuw. De misdaden van de bende Van Hoe –Verstuyft waren immers de aanleiding tot de eerste politiehervorming met de oprichting van de gerechtelijke politie bij de parketten in 1919. De lokale politie kon deze criminaliteit onvoldoende bestrijden en was ook gemeentelijk georganiseerd.

Omdat Van Hoe op het proces niet meewerkte en altijd zei “ik weet van niks” leefde tot ver in de twintigste eeuw in het Meetjesland de uitdrukking “hij is gelijk Van Hoe, hij weet nooit van niets”.
bidprentje
Evergem > Evergem-Centrum
Evergem > Doornzele > Doornzele Dries
Mariette De Craene, bruikleen