Schapenscheerders van de familie Vereecken, Doornzele

Schapenscheerders van de familie Vereecken, Doornzele

PrMV_001

Omstreeks 1945 waren verschillende generaties van de familie Vereecken werkzaam als schaapherders. Op de foto is Cyriel Vereecken te zien, samen met zijn twee broers en vader.

Schapen werden voor het scheren op hun achterste gezet omdat zij op deze manier rustig blijven zitten en dus gemakkelijk kunnen geschoren worden. De scharen die men toen gebruikte om de schapen te scheren lijken sterk op de hedendaagse buxusscharen.

Deze schapen werden speciaal voor hun wol gekweekt en met de wol werden matrassen gemaakt. Na het scheren wasten zij de wol in het riviertje achter hun huis met speciale zeep die niet veel schuimde. Daarna werd ze gebruikt als vulling voor de matrassen.

Om deze licht en luchtig te houden moest men de wol één maal per jaar uit de matras halen en kammen. Veelal werd de wol van schapen ook gebruikt om te spinnen en later truien en kousen van te maken.

Schapen waren in de oorlogsjaren extra voordelig omdat men de melk van schapen niet moest afgeven aan de Duitse bezetter, het was de enige melk die men mocht houden.
foto
ca. 1945
, bruikleen