Haarsnijderij Enke in Eeklo, omstreeks 1897

Haarsnijderij Enke in Eeklo, omstreeks 1897

SPM_022

Foto van de gevel van de haarsnijderij Enke langs de Zuidmoerstraat, omstreeks 1897.

De komst van de Enke's naar Eeklo aan het eind van de jaren 1880 betekende niet het begin van de haarsnijderijnijverheid in Eeklo. De Eeklose ondernemer Desiré Borré was al in 1881 van start gegaan met een haarsnijderij in de Stationsstraat, wellicht in een poging om in te spelen op de in de streek belangrijke handel in konijnen. In 1887 raakte Borré betrokken bij het frauduleuze failliet van de Lokerse Volksbank en moest hij ook zelf de boeken dichtdoen. Enkele jaren later werden de fabriek en de machines opgekocht door Hermann Enke.

In 1875 emigreerde Hermann Enke van zijn geboorteland Duitsland naar Engeland. Hij vestigde er zich in Manchester waar hij actief werd in de viltindustrie. Vanaf het eind van de jaren 1880 verbleef hij af en aan in het Meetjesland omwille van de belangrijke handel in konijnen in de streek. In 1891 kreeg hij de kans om de failliete haarsnijderij van Desiré Borré in de Zuidmoerstraat aan te kopen. De instapklare fabriek in combinatie met de lage lonen in de regio en de gespecialiseerde vakkennis van de ex-werknemers van Borré vormden een buitenkans voor deze Duits-Engelse ondernemer.

Met de hulp van Eeklonaar en oud-stadsonderwijzer Arthur Gillis, die al van bij de start als Enke's rechterhand
fungeerde, maakte het bedrijf een pijlsnelle groei door. Amper 5 jaar na de overname was Enke de grootste viltfabrikant in Oost-Vlaanderen geworden en de belangrijkste werkgever in Eeklo. Tussen 1896 en 1907 werd de fabriek meer dan verdubbeld in oppervlakte tot meer dan 5000m². Vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog had Enke maar liefst 1700 arbeiders in dienst en behoorde zijn fabriek tot de modernste in België.
foto
Eeklo > Eeklo > Zuidmoerstraat
1897
Familie Bowles-Armstrong, bruikleen
Stadsarchief Eeklo, bruikleen