Postkaart Monument Tweede Gidsen, Zelzate, ca. 1958

Postkaart Monument Tweede Gidsen, Zelzate, ca. 1958

VVDV_012

Postkaart met het ‘Monument gesneuvelden 2de regiment Gidsen’ in de Kanaalstraat in Zelzate. Opschrift: 'Zelzate Standbeeld 2de Gidsen' en logo uitgever Albert Dohmen. De kaart werd in 1958 verstuurd.

Het afgebeelde gedenkteken werd in 1955 ingehuldigd in de Kanaalstraat in Zelzate ter herdenking van de zware ‘Slag om Zelzate’ en ter nagedachtenis van de gesneuvelden van het 2de Regiment Gidsen. Ontwerper van het monument was Maurice Waucquez, de plannen werden getekend door Leon De Mey.

Op de postkaart is de Kanaalstraat te zien. Alle woningen die links staan zijn gesloopt, met uitzondering van het hoekhuis aan de brugdoorgang. Dat is blijven staan en huisvest nu Restaurant Mondial. De woningen aan de rechterkant (niet te zien op foto) zijn allemaal blijven staan. Ook het gebouw met brugdoorgang en brug is verdwenen.

Het monument werd in de jaren zestig verplaatst naar het parkje tussen de Oostkade en de Westkade langs de R4. Op de plaats waar vroeger dit monument stond, passeren nu dagelijks duizenden voertuigen om de brug over het kanaal te nemen.

Het monument heeft de vorm van een hoge, vrijstaande vierkante zuil die van boven smaller is dan beneden, en aan de bovenkant op een afgeronde piramidevormige spits uitloopt. Op zijn vlakke zijden enkel het bronzen zwaard en kroon, symbool van de Dynastie. Op het voetstuk staan de woorden “Het 2de Gidsenregiment aan zijn doden.”
postkaart
Zelzate > Zelzate > Kanaalstraat
Valére Van de Voorde, bruikleen